feiten en fabels
Home » feiten en fabels
Zonne-energie en zonnepanelen

#1 Zonnepanelen werken alleen in hele zonnige landen
Fabel. Zonnepanelen werken op licht en niet op temperatuur. Natuurlijk is het aantal zonuren in Spanje hoger maar Nederland heeft voldoende zonne-uren om zonnepanelen rendabel te maken.
#2 Om genoeg zonne-energie op te wekken heb ik een groot aantal zonnepanelen nodig
Fabel. Elk paneel is rendabel, of je er nu twee of twintig hebt. Wel is het zo dat het rendement begint te groeien vanaf zo’n zeven stuks. Maar het blijft rendabel. Toch is het aan te raden bij kleine daken na te denken over zonthermische energie of zonnecollectoren. Deze systemen zetten warmte om in warm water en hebben minder oppervlakte nodig.”
#3 Het huren van zonnepanelen is goedkoper dan zelf kopen
Fabel. Het kopen van zonnepanelen is onderaan de streep goedkoper dan zonnepanelen huren. Ook als je een lening aangaat om ze te kopen. PLEK wil de lagere- en middeninkomens helpen met een gunstige renteloze lening voor het kopen van zonnepanelen voor plaatsing op eigen dak.
#4 Zonnepanelen zijn duur
Feit en fabel. Zonnepanelen laten aanleggen is inderdaad een behoorlijke financiële investering. Maar bedenk je wel dat je deze investering in zes tot acht jaar hebt terugverdiend. Na die periode pluk je er de vruchten van en kun jij (afhankelijk van het aantal panelen) jouw huishouden zelf voorzien van stroom. En dat ga je weer terugzien in je portemonnee.
#5 Zonnepanelen zijn brandgevaarlijk
Fabel. Wanneer zonnepanelen goed geïnstalleerd zijn is dit niet het geval. Iets wat geldt voor al jouw elektrische apparaten.
#6 De btw op zonnepanelen kan ik terugvragen
Feit. In veel gevallen kun je de btw van de aanschaf en installatie terugvragen. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.
#7 Ik woon in de historische binnenstad, zonnepanelen zijn dus geen optie
Fabel. Toegegeven, de (vaak monumentale) panden in de binnenstad (vestingen enz.) zijn een uitdaging. Maar mogelijkheden zijn er wel. Er wordt momenteel gekeken naar versoepeling van de regels. Goed overleg is noodzakelijk, waardoor het proces vaak wat langer duurt. Ook wanneer je in een huurhuis woont, is er vaak nog van alles mogelijk. Ga hierover dus vooral in overleg met de woningbouwvereniging.
#8 zonnepanelen zijn niet betrouwbaar en gaan niet lang mee.
Fabel. Allereerst nieuwe panelen zijn erg betrouwbaar en beproefd. Let wel op dat je kwalitatief goede panelen koopt. Ook met zonnepanelen is goedkoop soms duurkoop. Koop je zonnepanelen van een bekende fabrikant dan zullen je panelen jarenlang betrouwbaar en veilig energie opwekken. Uiteraard neemt de rendement van opwekking iets af over de jaren, maar dan nog hebben panelen later nog steeds een goede opbrengst. Goede panelen kunnen wel meer dan 25 jaar energie opwekken..
#9 Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning
Feit. Zonnepanelen zitten namelijk vast en zijn dus onroerend goed. Ze dragen bij aan het energielabel van je woning.
#10 Zonnepanelen zijn lelijk
Wat PLEK betreft een fabel. Zonnepanelen innoveren snel en worden steeds sierlijker. Als je een mooi symmetrisch patroon kiest en werkt met zwarte panelen, dan kan het echt een sieraad voor je dak zijn. Ga je Tetris spelen met de goedkopere blauwe zonnepanelen, tsja… Uiteindelijk komt het aan op smaak. En daar kunnen we niet over twisten (zegt men)
Biodiversiteit

Om de biodiversiteit in Nederland te herstellen moeten we hard aan de slag in onze natuurgebieden, het agrarisch gebied én in onze steden en dorpen. De bebouwde kom vormt een dynamisch en gevarieerd ecosyteem en een steeds belangrijker leefgebied voor allerlei soorten planten en dieren. Een groene en natuurinclusieve stad staat voor een gezonde, klimaatbestendige, duurzame, levendige en inspirerende stad die door het ecologisch evenwicht ook weerbaarder is tegen plagen zoals die van steekmuggen en eikenprocessierups.
#1 Om genoeg biodiversiteit in stedelijk gebied te krijgen moeten er gewoon meer bomen worden geplant.
Feit en fabel. Elke boom erbij is waardevol maar het is veel beter voor de lokale natuur en soortenrijkdom dat bomen zoveel mogelijk inheems zijn zoals sleedoorn, vlier, kornoelje, hazelaar of wilde lijsterbes.
#2 Zonneweides zijn goed voor de biodiversiteit
Fabel Weides vol zonnepanelen dragen volgens PLEK, in het algemeen niet bij aan meer biodiversiteit. Als het een natuurrijke braakliggend terrein of biologisch landbouwgrond was, dan was het al soortenrijk en verminderen de geplaatste panelen de biodiversiteit juist. Dit gebeurt o.a. omdat bodemkwaliteit, waterhuishouding en lichtinval afnemen door de aanwezige panelen. Uiteraard moeten de weides sowieso biologisch beheerde weilanden zijn. PLEK vindt dat zonnepanelen op daken van woningen ,bedrijven, parkeerplaatsen en infrastructuur horen. NIET in natuurgebied of op akkers zoals o.a. GroenLinks op haar website voorstelt.
#3 Zonneweides hebben een hoge opbrengst per hectare
Fabel Om 1 Megawatt aan stroom op te wekken is ongeveer 3 hectare grond nodig. In vergelijking met een 3 Megawatt windturbine betekent dit dat bijna 10 hectare grond nodig is voor een vergelijkbare opbrengst. Zoveel beschikbare weilanden hebben we niet eens in Gooise Meren, tenzij wij alle heidevelden en schootsvelden willen volgooien???