Onze kandidaten
1) Max de Goede
Max de Goede (1967)
lijsttrekker en oprichter van Partij voor Leefomgeving En Klimaat in Gooise Meren. Ik woon sinds 2017 in Naarden maar kwam eerder vaak in het Gooi. Ik heb na mijn studie Milieukunde gewerkt als Adviseur Milieu, Duurzaamheid en Klimaatbeleid voor diverse gemeenten, adviesbureaus en andere organisaties.
Ik zet me graag belangeloos in op alle gebieden van duurzaamheid zoals natuur, milieu en klimaat. Ik ben zeer bezorgd dat de gestelde klimaat- en milieudoelen lokaal, landelijk en wereldwijd niet worden gehaald. De wereld lijkt nu af te stevenen op een temperatuurstijging van 3 tot 4 graden en het milieu en de natuur en bijbehorende biodiversiteit holt alarmerend achteruit. Dat vind ik als Milieudeskundige zeer zorgelijk, maar het is nog niet te laat om het roer drastisch om te gooien en om de wereld nu en in de toekomst leefbaar te houden. Dat kan ook snel gebeuren, als men maar verstand van zaken heeft en nu het ook daadwerkelijk aandurft om politieke knopen door te hakken en goede harde keuzes te maken in de gemeentepolitiek.
Veel partijen stellen ambitieuze doelen voor om de uitstoot van broeikasgassen en milieuvervuiling en natuurafbraak te verlagen voor een duurzame, eerlijke en inclusieve samenleving enz. enz. Weinig politieke partijen en politici gaan daadwerkelijk over tot concrete actie. Daar wil ik met de overige kandidaten van de Gooise Partij voor Leefomgeving En Klimaat op gemeentelijk niveau verandering in brengen. Het is nu tijd voor grote daden! Verduurzaming is geen optie meer, maar keiharde noodzaak


2) Inge Umans
Inge Umans (1965)
Ik studeerde culturele antropologie en heb de Pabo gedaan. Ik heb 2 volwassen dochters en werk als leerkracht in het basisonderwijs in Muiderberg. Er zijn voor mij veel redenen om me aan te sluiten bij de Partij voor Leefomgeving En Klimaat. De kinderen die ik over een aantal jaar in de klas krijgt, misschien wel uw (klein)kinderen, zijn nog niet geboren. Ze hebben nog geen gezicht, hebben nog geen stem. Ik wil dat zij een wereld aantreffen die voor iedereen leefbaar is.
De Haida, oorspronkelijke bewoners van Canada, zeiden het al: we erven de wereld niet van onze ouders, maar lenen hem van onze kinderen. Dat schept verplichtingen! Het klimaat is geen ver van m’n bed show. Onze eigen keuzes doen ertoe: welke kleding we dragen, welk voedsel we willen eten. De keuzes die de gemeente maakt moeten ook altijd tegen het licht van de klimaatverandering worden gehouden. Ik vind het belangrijk dat de leefbaarheid in de directe omgeving verbetert. Dat raakt aan andere problemen, zoals betaalbare huisvesting en armoede.
In Gooise Meren wordt door een groeiende groep inwoners gebruik gemaakt van de voedselbank. Kinderen die opgroeien in armoede binnen een welvarende gemeente! Ik wil me met PLEK hard maken voor sociale gelijkheid en kansen. Niet alleen om de armoedeval te stuiten en de daaraan gekoppelde zorgvraag te verkleinen, maar ook om de bewoners in staat te stellen duurzame en gezonde keuzes te maken. De beslissingen die door de gemeente worden genomen zijn essentieel. Ik kom hiervoor graag in actie.
3) Milou Huizinga
Milou Huizinga (1990)
Ik ben klaar voor actie! Ik woon inmiddels 10 jaar in Bussum, maar mijn hart voor een menselijke en groene wereld begon te kloppen in Emmen. Daar ben ik met mijn partner al jong betrokken bij initiatieven zoals de voedselbank en een weggeefwinkel. De agenda werd vervolgens gevuld met studeren (Biologie en Ecologie), het stichten van onze ‘family of five’ en mijn onderzoeksbaan aan de VU Amsterdam. Echter, ik heb altijd verlangd om me weer maatschappelijk en lokaal in te zetten. Een groene omgeving, een veilige plek voor jonge gezinnen, bestrijding van verborgen armoede en een duurzame toekomst. En daar was ineens PLEK!, de Partij voor Leefomgeving En Klimaat. Alles klopte: van standpunten tot de energie.
Ik ben ecoloog en werk als PhD kandidaat aan ‘Verzilting van de Nederlandse veengebieden’. Het is een onderwerp naar mijn hart, want naast dat deze klimaatverandering gedreven processen zich afspelen in onze achtertuin (bijv. Naardermeer), wordt de wetenschappelijke kennis gebruikt voor toegepaste adviezen. Bijvoorbeeld door de samenwerking met Natuurmonumenten of Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA). Ik heb daardoor ervaring met samenwerking tussen organisaties, onderzoeksinstituten, overheidsinstanties en burgers. En dat verloopt niet altijd makkelijk.
Met mijn open houding en enthousiasme treed ik daarin graag op als verbinder. Je kunt mij altijd benaderen met vragen en ook met ideeën. Ik houd van wandelen op de hei met mijn gezin, handwerken en chocola.
En ik houd – als wetenschapper – van data. En de data is duidelijk! Er moet keihard gewerkt worden om onze duurzaamheidsdoelen te behalen. Ik wil bereiken dat er over vier jaar concrete resultaten zijn. Bijvoorbeeld, de aanstelling van een stadsecoloog en de aanleg van meer en diverser groen in combinatie met speelplekken voor kinderen en ontmoetingsplekken voor jongeren. Voorbij een intentie, door naar mogelijkheden en uitvoering. Zodat we over vier jaar kunnen zeggen: ‘Onze Gooise plek is de mooiste plek!’


4) Jesse van den Hoven
Jesse van den Hoven (1978)
Al van jongs af aan heb ik veel interesse gehad in de natuur en onze leefomgeving. Ik had op school al plannen voor verbeteringen van onze leefomgeving waarmee ook meer ruimte voor de natuur zou ontstaan.
In 2019 heeft zo’n plan geleid tot MeerDelen, een initiatief in de Watergraafsmeer (Amsterdam-Oost) om meer ruimte te krijgen voor groen en leven door het delen van elektrische auto’s. Uiteraard met zo veel mogelijk impact, dus coöperatief voor het verhogen van sociale cohesie en uitstootvrij voor schone lucht in onze leefomgeving. Inmiddels is de coöperatie opgericht, hebben we een paar deelauto’s en wordt energie geleverd aan ruim 100 huishoudens in de regio. Er staan nu ook twee deelauto’s in Bussum.
Eind 2020 ben ik met mijn gezin verhuisd naar Bussum, zodat we een tuin hebben en dicht bij bos en hei wonen. Mijn duurzame plannen combineer ik met mijn werk als actuaris en als datawetenschapper.
Wat mij meteen aansprak bij de Partij voor Leefomgeving En Klimaat (PLEK) is dat mijn focus op zowel Leefomgeving als klimaat echt centraal staan. Sterker nog, het is de naam van de partij.
5) Esther van Zon
Esther van Zon (1998)
Ik ben Esther, een 4e jaars studente Fashion & Branding. Van jongs af aan ben ik gemotiveerd om van de wereld een betere plek te maken.
Toen ik ervoor koos om werkzaam te worden in de mode-industrie, werd mij steeds meer duidelijk hoe vervuilend, uitbuitend en vreselijk deze industrie in elkaar zit. Hoewel de complexiteit van dit probleem gigantisch is, is er ook veel te doen op lokaal en gemeentelijk niveau.
Toen PLEK werd opgericht zag ik de uitgelezen kans om mijn kennis over deze industrie te verbinden met de lokale politiek. PLEK streeft naar een duurzamere, schonere en milieuvriendelijke omgeving en zet zich hard in om van de gemeente Gooise Meren een eerlijke, groene plek te maken.
Daarnaast vind ik het belangrijk dat jongeren hun stem laten horen. Onze generatie moet immers nog lang op deze aarde wonen. Omdat ik middenin het studentenleven zit en daardoor veel met jongeren in contact ben, weet ik wat er bij hen leeft en speelt. Het is tijd dat jong en oud hun krachten bundelen en samen streven naar een duurzame samenleving. Het is tijd voor de toekomst!


6) Gerda Hafkamp
Gerda Hafkamp (1953)
Mijn naam is Gerda Hafkamp, ik ben 69 jaar, getrouwd en woon sinds 1992 zeer plezierig en tevreden in Naarden-Vesting. In een woning die wij klimaatvriendelijk en levensloop bestendig hebben kunnen maken.
Ik ben ruim 20 jaar in de GGZ sector werkzaam geweest. In de gemeente Gooise Meren was ik betrokken bij de nieuwbouw en het operationeel worden van de Huisartsenpost in Blaricum. Nu heb ik ruim 11 jaar een winkel die het principe hanteert: Fair Made, Fair Trade en Fair Paid. Duurzaamheid, hergebruik en gebruik maken van natuurlijke materialen staan hoog in het vaandel. De stap naar de Partij voor Leefomgeving En Klimaat (afgekort PLEK) is dan snel gemaakt.
Verder ben ik actief in het vrijwilligerswerk. Ik was meteen “om” toen ik het programma van PLEK las. Ondanks dat er goede initiatieven zijn/worden ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid, mis ik binnen Gooise Meren een politiek kader.
Ik vind het van groot belang, dat duurzaamheid en klimaat “zichtbaarder” worden binnen onze gemeente. Welke meetbare doelen hebben wij ons gesteld? Wat hebben wij daadwerkelijk behaald? Wat is wel/niet gelukt? Inwoners steeds informeren over het verloop van de gestelde doelen. En ze zo betrokken blijven bij onze leefomgeving en meer bewust worden van wat wij hier in Gooise Meren er zelf aan bijdragen! Daarom hebben wij op onze website ook de rubriek: Feiten en Fabels.
7) Richard Bogert
Richard Bogert
Ik ben net als Gerda Hafkamp, al vanaf dag één aangesloten bij de opstart van de lokale Partij voor Leefomgeving En Klimaat. Ik ben eigenaar van Vestingfiets Naarden, kom uit een ‘nest van groene ondernemers’ en heb het vak fietsenmaker weer tot ambacht gemaakt. Na ruim 14 jaar in loondienst van een fietsenmaker begon het ondernemersbloed in mij te stromen. In Bussum startte ik mijn eerste onderneming ‘de Strawberrylounge’, waar ik 5 jaar met veel plezier koffie/thee en lekkers aan mijn gasten serveerde. Steeds meer begon ik mijn vak als fietsenmaker te missen. In de vesting bood zich een unieke kans aan op een wel heel bijzondere locatie. Ik nam contact op met stichting monumentenbezit en na 14 maanden ontving ik de sleutel: Vestingfiets Naarden was een feit!
Ik bedacht een circulaire aanpak van fietsen maken. Een fiets die anders naar de sloop zou gaan wordt in ere hersteld en ook nog eens volledig gerestyled naar wensen van de klant. Bij Upcycling wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van 2e hands onderdelen. Enkel wanneer een onderdeel niet meer naar behoren functioneert, zal voor nieuw worden gekozen. Het is zowel duurzaam als maatwerk. De uiteindelijke fiets is daarnaast ook nog eens een onderscheidend, lokaal geproduceerd product.
Wat mij drijft is mensen te inspireren om meer te gaan fietsen, en dus minder vaak de auto te pakken. Dat is goed voor je eigen gezondheid, en zeker ook voor het milieu. Het streven naar een beter milieu en een leefbare toekomst is wat mij aantrekt in de Partij voor Leefomgeving en Klimaat


8) Maddie Waterman
Maddie Waterman
Mijn naam is Maddie Waterman, ik ben 62 jaar oud, heb twee kinderen en woon sinds 2016 met veel plezier in Gooise Meren. De laatste anderhalf jaar in de buurt Keverdijk in Naarden. Ik heb een achtergrond als Pedagoog en ben jarenlang werkzaam geweest in de kinderopvang. Op dit moment werk ik als vrijwilliger bij de Kindertuin in Bussum en bij de werkgroep Groen, een van de werkgroepen van het buurtplatform KTV in Naarden.
Ik heb mij kandidaat gesteld voor de Partij voor Leefomgeving En Klimaat (PLEK) omdat ik denk dat het de hoogste tijd is om actie te ondernemen in de aanpak van de klimaatcrisis en de omschakeling naar een duurzame samenleving. Een samenleving waarin zorg hebben voor elkaar en zorg hebben voor onze leefomgeving centraal staan.
9) Margriet Dupre
Margriet Dupré
Opgeleid als lerares handvaardigheid, heb ik me daarna gericht op de schilderkunst. Omdat ik van mensen houd, vind ik portretschilderen het aantrekkelijkst, maar ik schilder ook graag stillevens en geef nog altijd les aan een klein groepje thuis. Geboren en opgegroeid op the beautiful Isle of Wight, en na vijf jaar in het wonderschone Noorwegen te hebben gewoond, ben ik gaan beseffen dat het noodzakelijk is om natuur en zuivere lucht om je heen te hebben voor je welzijn en balans.
Hier in het Gooi heb ik ook jarenlang van de mooie omgeving kunnen genieten, maar voor hoe lang nog? Nu we kleinkinderen hebben maak ik me zorgen over hun toekomst. De wereldwijde rampen die we nu meemaken als gevolg van de consumptie maatschappij -waar ik helaas ook aan mee heb gedaan – zijn waarschuwingen die ons al veel eerder hadden moeten alarmeren, maar we zijn te berustend geweest.
Wat is het verfrissend dat er ineens een partij ontstaan is die de koe bij de hoorns wil vatten, die bereid is minder populaire voorstellen te doen ter wille van een leefbare toekomst. Is het al te laat? Misschien. Maar deze nieuwe partij geeft me eindelijk het gevoel dat ik en wij samen een verschil kunnen maken. Niet later maar nu! Ik sta er helemaal achter.


10) Roelof Wegener
Roelof Wegener
Biologie en geneeskunde hebben mij vanaf heel jonge leeftijd geboeid. Na mijn studie geneeskunde in Groningen en een half jaar als waarnemend huisarts besloot ik me te gaan specialiseren in de (klinische) pathologie. Hoewel pathologen vrij zelden direct contact met patiënten hebben, is al hun activiteit gericht op de patiënt en op goede communicatie met de behandelende specialisten. Diagnostiek is speurwerk dat neutraal is, vrij is van sympathie en antipathie, dat alleen gericht is op een correcte uitslag die het mogelijk maakt de beste benadering te kiezen voor de behandeling van de patiënt. De beste benadering houdt het oog op het nu, maar vooral op de toekomst. Eersterangs diagnostiek vraagt toewijding. Met die instelling wil PLEK werken in onze gemeente: gericht op samenwerking met anderen, ter wille van ons doel: méér voorrang voor de kwaliteit van de aarde die we willen nalaten aan onze kinderen, dus meer oog voor duurzaamheid en voor schadelijke invloeden in onze wereld.